Auteursrechten voor werkgevers

Weet jij welke verplichtingen je hebt als je iemands foto, tekst of muziek wil gebruiken? Betaal jij als werkgever altijd de rechthebbende wanneer je het werk van iemand anders gebruikt?

Uitleg over hoe het auteursrecht precies werkt wordt uitgelegd door Platform Makers op de website Auteursrechtuitleg.

Uitzondering: de werkgever als maker
Normaal gesproken krijgt een maker van een oorspronkelijk werk automatisch het auteursrecht op dat werk. En als uitvoerend kunstenaar (bijvoorbeeld een zanger) kan je aanspraak maken op zogeheten naburige rechten. Er geldt echter een belangrijk uitzondering als het werk in dienstverband is gemaakt. In dat geval liggen de auteursrechten naar de werkgever.

Wil je het werk van een ander gebruiken?
Als werkgever kan het goed voorkomen dat je een keer het werk van een maker wilt gebruiken. Weet je dan welke verplichtingen je hebt?

Wat te doen in het geval van een geschil?
Mocht zich een geschil voordoen over eigenaarschap, bronvermelding en rechtenafdracht dan kan de geschillencommissie auteurscontractenrecht helpen om op een laagdrempelige manier geschillen af te wikkelen.

Op 10 oktober 2019 lanceerde Platform Makers, het samenwerkingsverband van beroepsorganisaties en vakbonden voor auteurs en artiesten, twee korte animatiefilms en het boekje “De waarde van het Auteursrecht”.