Zelf het tarief bepalen

Optie 1 gebruik een honorariumrichtlijn

Kunstenaarshonorarium De richtlijn kunstenaarshonoraria is een handreiking aan zowel beeldend kunstenaars als instellingen die kunst presenteren om te komen tot een professionelere contract- en onderhandelingspraktijk bij tentoonstellingen zonder verkoopdoel.

Honorariumrichtlijn componisten De honorariumrichtlijn voor componisten biedt richtlijnen voor een eerlijke vergoeding uit werk en rechten. De Fair Practice Code Compositieopdracht biedt een leidraad om tot evenwichtige afspraken te komen.

Tarieven dirigenten Koornetwerk Nederland brengt ieder jaar een advies uit over de tarieven als het gaat om honorering van koordirigenten voor repetities en concerten.

Tarieven werkzaamheden zangers en zangdocenten De Nederlandse vereniging van zangpedagogen onderschrijft de code en geeft een richtlijn voor tarieven aan.

Ook de KNTV biedt minimum adviestarieven en honorariumrichtlijnen voor Toonkunstenaars.

NB Zodra er honorariumrichtlijnen in andere sectoren bekend zijn, worden deze toegevoegd aan dit overzicht.

Optie 2 gebruik een cao

Met behulp van de cao-vergelijker kun je eenvoudig de collectieve arbeidsovereenkomsten uit de culturele en creatieve sector met elkaar vergelijken. DIGIPACCT heeft de belangrijkste elementen uit de grootste cao’s op een rijtje gezet. Zoek in het overzicht een cao met een functie die vergelijkbaar is met jouw beroep.

Cao salaris doorberekenen

De rekentool ‘Cao-loon naar zzp-tarief‘ geeft inzicht in het omrekenen van salarissen voor werknemers in loondienst naar een redelijke vergoeding voor zelfstandigen die soortgelijke werkzaamheden uitvoeren. Op de website van DIGIPACCT tref je de nieuwe versie van de rekentool aan.

Optie 3 bepaal zelf het tarief

De Kunstenbond een tariefchecker online staan.